Skip to content

Kablosuz Ağlarda Güvenlik

Bir çok internet kullanıcısı teknoloji merakından ve eksik – yanlış bilgisinden dolayı kablosuz ağlara yönelmekte ve kablosuz ağlarda gerekli önlemleri almamaktadırlar.

Bu kullanıcılar durumun ciddiyetinden farksız şekilde dizüstü bilgisayarımda, mobil cihazlarımda kablosuz internet kullanıyorum, kablodan kurtuldum şeklinde değerlendirmektdirler.

Peki bu kablosuz ağlardaki sakınca nedir.

Yeterli güvenlik önlemi alınmamış ağlar kapsamı alanı içindeki tüm kullanıcıların erişimine imkan vermektedir.

Peki bu erişim hakkına sahip olunabilirse ne yapılabilir sorusu gelecektir aklımıza;

Bu şekildeki bir   ağa sızan kullanıcıların internet üzerinden yapmış olduğu her türlü faaliyetten yasal olarak kablosuz ağın güvenliğini almayan kişi sorumludur. (Herhangi bir yasal durumda suçlu kablosuz ağın sahibi olacaktır bu durumdan kullanıcıların bir çoğunun bilgisi yoktur)

Kotalı internet kullanıcıları kendi yapmadıkları veri tragiğine ücret ödemek durumunda kalacaklardır. Ay sonunda gelen faturaya şaşıracak ben kullanmadım diye suçu internet servis sağlayısına atacak onlardan çzöüm bekleyecektir.

Kablosuz iletişim sırasında her türlü yazışma, bankacılık işlemleri, dosya transferi v.b. radyo dalgaları olarak uzaya yayılmaktadır. Gerekli bilgiye sahip ve düzeneğe sahip kişiler tarafından bu bilgiler dinlene – izlenebilir. Bu yüzden dolayı mutlaka en üst düzeyde veri şifreleme yöntemlerini kullanmamız gerekmektedir.

Şu andaki kullanılmakta olan bir çok modem WEP, WPA/WPA2 desteklemektedir. Ancak kolay olmasından dolayı bir çok kullanıcı hala WEP kullanmaktadır. WPA aya göre çözülmesi çok kolay olan WEP dn tüm kullanıcılar acilen kullanmayı bırakmalıdır.

Sonuç olarak bir kablosuz ağda kullancıların alabilecekleri önlemleri sıralayacak olursak

– SSID fabrika ayarlarından bırakılmalı ve farklı bir isim verilmelidir.
– SSID gizlenmelidir.
– MAC filtreleme aktif hale getirilmelidir.
– Donanımların izin verdiği maksimum bit uzunluklu şiferleme yöntemleri kullanılmalı
– Şifrelemede kullanılan şifreler kısa ve kolay şifreler seçilmemeli. ( örnek : pi.$65Adjfg!ApldTmkFlkfgOl345 )
– Ağda oturum açma özelliği kullanılmalı.
– Yayın yapan cihazda ip bloğu doğru şekilde tanımlanmalı, ağı kullanacak birgisayar sayısınca ip dağıtacak şekilde ayarlannmlı.

Comments (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top